Har du nylig gått til anskaffelse av elektrisk bil så må du sørge for at du kan lade trygt hjemme hos deg selv. Det er mange hensyn og ta når man skal velge elbillader. Denne siden gir kanskje svar på noen av spørsmålene du måtte ha. Vi lever av å levere gode og trygge ladere som skal vare i lang tid og er tilpasset ditt hjem og bruk.
Vår erfaring er din trygget.
Ta gjerne kontakt med oss for en hyggelig elbilprat
Hvorfor skal jeg få installert en ladestasjon?
Fortsatt, for mange, er det helt vanlig å lade bilen i en jordet stikkontakt. I beste fall gjøres dette på en utvendig stikkontakt, men vi har også sett eksempler på provosoriske skjøteledninger ut av vinduer hvor bilens medfølgende lader har vært tilkoblet innvendig ujordet stikkontakt. Det er stor risiko i å lade på denne måten. For det første er ikke en vanlig stikkontakt egnet for stor belastning over tid, men også ledningsnettet på vei ut til laderen kan være svakt og følgelig varmgang eller brann som direkte konsekvens av dette.
Lading via vanlig stikkontakt skal kun benyttes som nødløsning og dersom nøden er ute så bør det lades på dagtid slik at man kan overvåke ladingen.
Velg riktig ladestasjon
Har du elbil, bør du velge en ladestasjon hjemme. Da får du en godkjent kontakt som er sikker med tanke på høye belastninger over tid. Du har også mulighet til å lade på høyere effekt en via vanlig stikkontakt.
Hvor raskt skal bilen lade?
Ladekapasitet er avhengig av biltype, men også av ditt kjøremønster. Kjører du lite hver dag er det ofte tilstrekkelig med en 20 A ladekurs til elbilen (4,6 kW), men bruker du bilen til pendling kan det hende at man bør vurdere 32 A ladekurs (7,2 kW).
GT Elektro anbefaler følgende:
«Vi er sikker på at laderen også er der når du bytter bil neste gang. Derfor leverer vi nå ladere som er fulldimensjonert for inntil 32 A, selv om du i utgangspunktet klarer deg med en 20 A lader.»
Hvor skal laderen plasseres?
Har du garasje bør laderen plasseres innvendig i garasjen. Plassering vurderes i forhold til hvor tilkoblingspunktet til bilen er plassert. Plasseres laderen utvendig på vegg tilstrebes plassering under takutspring og på en plass med skygge for solen.
GT Elektro anbefaler følgende:
«Plasser laderen hvor det er enkelt å betjene laderen i det daglige. Står laderen i garasjen, flytt den gjerne ut mot porten på en av sidene slik at du også har tilgang til laderen dersom bilen står på utsiden»
Er mitt elanlegg forberedt for ladestasjon?
Et viktig spørsmål før laderen monteres. Elanlegget ditt må være forberedt for utvidelse slik at laderen kan monteres forsvarlig. Det betyr at det må være plass i sikringsskapet ditt for utvidelse og tilkoblinger må kunne gjøres forsvarlig med gode varige forbindelser.
GT Elektro anbefaler følgende:
«Send oss et bilde av sikringsskapet ditt så ser vi raskt om det er mulig å få til utvidelse og trygge forbindelser i sikringsskapet ditt. Utvidelse med ny elbillader krever plass til ny jordfeilautomat og eventuelt nytt overspenningsvern hvis du ikke har dette»
Hvilken lader skal jeg velge?
Vi tilbyr idag to ladere som man kan velge mellom. Begge laderene gjør samme jobben, men spørsmålet man skal stille seg er om man vil ha en smart lader eller ikke.
– Verdens smarteste laderobot!
Overspenningsvern er et krav ved montering av elbillader. Gir økt beskyttelse både for hus og elbil ved overspenninger i nettet.
Ladestolpe eller værhus er et fint alternativ dersom man ønsker en frittstående plassering av ladestolpe eller økt beskyttelse ved montering på værutsatte steder.
Ladekabler kan leveres med laderen. Fås i ulike lengder. Det anbefales at det monteres kabeloppheng ved siden av laderen slik at ladekabel har sin faste plass når den ikke er i bruk
Som tilbehør til Easee smart lader anbefales Tibber pulse laststyring. Denne tilkobles til HAN pluggen på måleren og overvåker hovedsikringen slik at den ikke blir overbelastet.